Professioneel e-mailgebruik: een stand van zaken

05/11/2007 - E-MAIL ONDERGRAAFT COLLEGIALITEIT EN GOEDE WERKSFEER

« Terug naar overzicht

Persoonlijk contact op de werkvloer gaat er snel op achteruit, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek door Motivaction. Het persoonlijk contact vermindert immers sterk wanneer mensen elkaar mailen in plaats van even bij elkaar langs te lopen. Hierdoor wordt de werksfeer minder aangenaam en daalt zelfs de productiviteit. De oplossing? Werkgevers moeten rechtstreekse contacten tussen hun werknemers zoveel mogelijk aanmoedigen.

Het onderzoek gebeurde in opdracht van Douwe Egberts: hoe kan het ook anders dat zij adviseren om met een kopje koffie te vergaderen in plaats van elkaar te mailen? Sporten of andere activiteiten onder collega's kunnen natuurlijk ook.

E-mail verdringt telefoon

Het toenemend elektronisch contact gaat ten koste van telefoon of even bij elkaar langslopen. Face-to-facecontact op de werkvloer gaat er volgens de ondervraagden dan ook flink op achteruit, vindt meer dan de helft van de ondervraagden.

Toch is dat persoonlijk contact cruciaal. Zo is er bij mail geen sprake van non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal en oogcontact. Die non-verbale elementen zijn cruciaal voor de betekenis van onze boodschappen. Bovendien hebben mensen nood aan die directe communicatie: een kleine meerderheid zou vaker face-to-facecontact willen met de collega's. Persoonlijker werken is niet alleen aangemamer, maar leidt volgens 91% van de ondervraagden tot een hogere productiviteit.

Onze commentaar:

Reacties in bedrijven wijzen allemaal in dezelfde richting: veel mensen willen graag weer meer bellen en meer persoonlijk contact. Omdat één telefoontje vaak verschillende mails vermijdt, gaat bellen dikwijls sneller. Natuurlijk kan dat niet altijd, bijvoorbeeld wanneer de contactpersoon niet gelijktijdig beschikbaar is.

Toch blijft een telefoontje erg indringend, omdat het de aandacht van de ontvanger monopoliseert en opeist. Telefoneer daarom vooral voor dringende of complexe zaken. Heeft u een niet-dringende, eenvoudige boodschap of vraag, dan blijft e-mail de beste oplossing.