Professioneel e-mailgebruik: een stand van zaken

09/09/2008 - 4 OP 10 HUISARTSEN E-MAILT MET PATIËNTEN

« Terug naar overzicht

Uit een rondvraag van Stefanie Jacobs, studente communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, blijkt dat 39% van de Antwerpse artsen mailt met zijn patiënten. Ruim 97 procent van de huisartsen bezit trouwens een computer en bijna 95 procent vraagt online laboresultaten op.

Dokters die online advies geven, kampen echter met een "klassiek" probleem uit het internettijdperk: het blijft erg moeilijk om voor elektronische diensten een correcte vergoeding te vragen. Tegelijk klagen de dokters dat het erg arbeidsintensief is. Een  "snelle" e-mail kost blijkbaar veel tijd... een klacht die ook in het bedrijfsleven vaak gehoord wordt. En natuurlijk blijft het delicaat om persoonlijke gezondheidsinformatie zomaar aan het net toe te vertrouwen, aldus de ondervraagden.

Ook heel wat ziekenhuizen kampen met een e-mailprobleem. Uit de verschillende reacties van Vlaamse en Nederlandse ziekenhuizen op mailings van Operatie Lastpost blijkt dat artsen vooral in grotere ziekenhuizen overstelpt worden door e-mail. Niet van hun patiënten, maar vooral van collega's...