Professioneel e-mailgebruik: een stand van zaken

17/09/2008 - COMLETE BAN OP SPAM IN NEDERLAND?

« Terug naar overzicht

De Nederlandse regering overweegt een volledig verbod op spam, zo meldt De Telegraaf. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil het versturen van spam naar bedrijven strafbaar maken. Onlangs kregen de Nederlandse bedrijven Abodata en H.P.T. Development al boetes opgelegd van in totaal 510.000 euro voor het massaal verzenden van ongewenste mail naar particulieren. Dit is immers nu al strafbaar in Nederland. Beide bedrijven hadden eerder een waarschuwing van de telecomwaakhond Opta naast zich neergelegd.

Behalve de spam viseert de minister ook andere vormen van cybercrime. Preventie en bestrijding krijgen prioriteit. De politie en het openbaar ministerie ontwikkelen programma's die ervoor moeten zorgen dat de politie beter in staat is cybercrime aan te pakken. Om dit soort misdaad op te sporen moet de informatieuitwisseling tussen politieregio's, banken, verzekeraars, en providers sneller en beter.

Het kabinet wil ook belangrijke knooppunten in de infrastructuur minder kwetsbaar maken voor aanvallen van hackers. Gewerkt wordt aan de bescherming van Schiphol, de Maeslantkering en andere vitale knooppunten. Ook de voor ICT- en telecomsector krijgt speciale aandacht.