Professioneel e-mailgebruik: een stand van zaken

20/02/2013 - ATOS ORIGIN ZONDER E-MAIL: ÉÉN JAAR LATER...

« Terug naar overzicht

"Het e-mailtijdperk loopt op zijn laatste benen. Het bestaat al sinds 1971 en sindsdien is er eigenlijk niets meer veranderd." Daarom besliste William Rice dat Atos Origin het gebruik van interne mails gaat afbouwen. Tot nul. We besloten dat van nabij op te volgen.

Sinds de dag van de aankondiging, ongeveer een jaar geleden, bleef het oorverdovend stil. Over het nieuwe initiatief werd bij Atos sindsdien geen woord meer gerept, althans niet in de pers. Zijn ze bij Atos Origin in stilte aan de weg aan het timmeren, of is het idee van een e-mailloos bedrijf stilletjes afgevoerd? We geloven in het laatste...

Dat e-mail dreigt te bezwijken onder het grote succes, daar had Rice natuurlijk gelijk in. Geen weldenkend mens gelooft dat iemand die meer dan 100 mails per dag ontvangt en verwerkt, al die tijd ook effectief aan het werk is. De tijd die verloren gaat bij het bekijken, lezen, analyseren en beantwoorden van die mails, legt een zware hypotheek onder onze productiviteit.

Het afschaffen van e-mail is echter als het kind met het badwater weggooien. Alsof we zonder auto kunnen omdat we vaak in de file staan. Neen, daarvoor is e-mail te veel verweven met onze manier van werken.

Wij vrezen dus dat Rice zijn poging, al is ze verdienstelijk, snel zal moeten staken. De ambitieuze idee om e-mail te bannen, zal in de praktijk niet haalbaar blijken. E-mail is een blijver, al kan er natuurlijk aan het concept nog wel gesleuteld worden. Wedden dat we ook in de toekomst niets meer zullen horen van dit vernieuwende idee?